X
kakovost hefel
garancija
- 6 % 
popusta
na prvi
nakup

Perje & Perjanica

Večina ljudi se na pernici počuti kot pero, kar je skoraj enako lebdenju. S tem ni nič narobe. Ločimo dve vrsti polnila za odeje in blazine, ki se med seboj zelo razlikujeta. Katere so glavne razlike? 

Odejo zapolnjuje veliko perja. To je zelo lahka in mehka snov. Več kot je perja v izdelku, bolj je kakovosten. Na primer, odstotek perja je običajno višji od 70 %, kadar se uporablja za posteljo in oblačila. Preostali del je oblazinjen iz drugačnega perja, puha. 

Nekoliko drugače je s puhom. Značilnosti slednjega so praktično enake tistemu iz odej, vendar je njegova teža nekoliko večja. Material se večinoma uporablja v pohištvu. Zato ni idealen za blazine in odeje. Vsak izdelek mora izpolnjevati določene standarde, da doseže zelo visoko kakovost. 

Poglejmo, po katerih 5 lastnostih se dober izdelek loči od drugih izdelkov srednjega in nižjih kakovostnih razredov.

1. Teža 
Bolj kot je odeja lahka, bolj je kakovostna. Odeja je boljša, če polnilo ne doseže prekomerne mase in teže. Na primer, če je odeja primerna za zakonsko posteljo, lahko znaša do 2 kg.

2. Krčenje
Odeja mora vzdržati določeno težo, se na splošno primerno skrčiti. Ob uporabi ni nujno, da se trajno deformira, pri veliki hitrosti se takoj povrne v prvotno stanje.

3. Vzdržljivost
Če odeja ne funkcionira najbolje, je njeno polnilo še vedno lahko brezhibno. Ko jo preizkusimo, nikoli ne pade naprej, če jo postavimo navpično.

4. Obloga
Odeja mora biti dovolj debela, da daje kar največ toplote tistim, ki jo nameravajo uporabljati. Z ustrezno debelino pridobi tudi visoko izolacijsko moč.

5. Prevleka
Če je prevleka izdelana iz čistega bombaža in finih vlaken, je odeja zelo kakovostna. Počutje je še zlasti dobro zaradi zanimivih hipoalergičnih rešitev.